Wat is een RSS Feed ?


RSS

 

RSS feeds raken steeds meer ingeburgerd. Steeds meer websites bieden de mogelijkheid om je te abonneren op een RSS feed. Toch krijg ik nog regelmatig de vraag wat een RSS feed is en wat je er als webmaster mee kunt. In deze handleiding leg ik uit wat RSS feeds nu precies zijn en hoe ook jij zo’n feed kunt toevoegen aan je website (en op die manier nog meer bezoekers krijgt).

Wat is een RSS feed?
Voordat we een RSS feed gaan toevoegen moeten we eerst weten wat het nu precies is.

RSS is een eenvoudig hulpmiddel om je te abonneren op de laatste ontwikkelingen van een website. Een praktisch voorbeeld is Marktplaats.nl. Op Marktplaats kun je je abonneren op bijvoorbeeld een bepaalde zoekopdracht. Wanneer je dan geabonneerd bent op de zoekopdracht “groene tuinhuisjes” krijg je automatisch een bericht als er een nieuwe advertentie is geplaatst waarin iemand een groen tuinhuisje verkoopt.

RSS feeds van nieuwssites zijn ook erg handig. Wanneer je je abonneert op een dergelijke feed ontvang je automatisch het laatste nieuws van die betreffende website. Je hoeft dan dus niet telkens naar die website te surfen om te kijken of dat er weer een nieuw bericht is geplaatst.

Waar en hoe ontvang ik deze berichtjes?
Om je te abonneren op een RSS feed heb je een RRS reader nodig. Deze zijn overigens bijna allemaal gratis!  Bijvoorbeeld Google Reader